Annemette har endelig fundet sit fællesskab som homoseksuel i lillebyen: - Jeg følte mig mutters alene

Siden Annemette Leth Nielsen (44) som ung sprang ud som homoseksuel, har hun i sit lokalområde forgæves søgt efter et fællesskab med ligesindede. Men så en dag søgte Huset en kontaktperson til et LGBTQI+ tilbud​

Annette Leth Nielsen, 44, er tovholder for en lokal netværksgruppe for LGBTQI+ personer. Foto: Christina Pankratz​

Faaborg: Annemette Leth Nielsen træder ind i Helios Biograf og Kulturhus. Det var her, hun foreslog at mødes. Solen skinner udenfor, men kalenderen afslører en dato på ydersiden af sommeren. Indenfor dufter der af Sozes ristede kaffebønner.

Afdæmpet jazzmusik fylder luften ud. Hun ser sig søgende omkring. Ansigtet er en anelse kampberedt, men også fyldt med hjemløs kærlighed.

Det er en onsdag lige efter middag. Håndtrykket er fast. Hun vælger, at hun gerne vil sidde udenfor. Der lyder et ja tak til en cappuccino.

Mikrofonen monteres i halsudskæringen på den grå t-shirt. Den tunge sølvgrå Thors hammer i hendes halskæde omkranser lyden. Hun har fået halskæden af sin bedste ven. Han er biseksuel. Vennen og halskæden betyder meget for hende.

Det er ikke noget, man lige finder...

Hun sidder roligt på stolen med hænderne i skødet. Hun sprang sent ud. Hun var i midten af 20’erne og studerede i Aarhus. Efter otte år i Aarhus kom hun tilbage til Sydfyn.

- Da jeg kom tilbage, ledte jeg efter noget LGBT udover i Odense, hvor de har Lambda. Der var ikke noget. Det er ikke noget, man lige finder. Man skal lede. Jeg følte mig mutters alene. Jeg ville gerne have et fællesskab med nogle, som forstod mig...

Hun trækker vejret ind, mens hun tænker. Puster ud.

- ... ja, som forstod mig på det her plan.

Hendes stemme er lys, let nasal og tonehøjden afstemt. En god blanding af noget østjysk og fynsk.

- Så stillede jeg op til kommunalvalget for Enhedslisten i 2017, og der så jeg et LGBT-magasin på nettet, der hedder Out & About. Der kunne man lave profiler på de kandidater, som var rundt i landet. Jeg oprettede en profil og valgte LGBT som et af mine fokusområder.

Efter valget oprettede Annemette en regionsgruppe på tværs af partierne og organisationerne i Odense.

- Den gik i sig selv, men den var der. Det var samtidig med, at de begyndte at tale om en Pride i Odense.

En hveps lander på bordet og sutter i nogens spildte smoothie. Annemettes krop finder sin rustning. Hun bryder sig ikke om de små stikkende, suttende insekter, men hun accepterer kærligt, at de også skal være i verden.​

Annemette har ikke været alene

​Huset er et brugerdrevet møde- og værested med en farverig palet af forskellige tilbud til Faaborgs borgere.

I en åben anonym rådgivning i Huset fik daglig leder Anne Lassen i efteråret 2021 en efterspørgsel på en lokal netværksgruppe for LGBTQI+ personer. Som Anne Lassen udtrykker det:

- Et sted at være i verden på den måde, man er.

Anne Lassen lyttede til ønsket. Derfor søgte hun en frivillig tovholder til dette voksentilbud.

​En anden lokalpolitiker tippede Annemette om, at Huset søgte en tovholder. Det var det tilbud, hun selv havde manglet – og så selv kom til at starte op.

- Måske sidder der nogle hjemme og er ensomme, og så ved de, at sidste tirsdag i hver måned, kan de gå hen i Huset.

Man ønsker ikke blikkene...

​Til møderne taler deltagerne, over en kop kaffe, om det, de har behov for. Det er også en mulighed at deltage i f.eks. (Odense) Pride sammen eller tage på en café. For mange, også for Annemette, føles det at være LGBTQI+ person i en mindre by, som en ørkenvandring.

- Man er ikke alene, i ordets forstand, men på mange måder føles det som at være alene. Man skilter ikke med sin seksualitet eller identitet. Man ønsker ikke blikkene.

Da gruppen startede, var de kun to det første halve år. Derefter kom der først en, så to, så en mere til. Så flyttede en. Og nu er de fem.

- Vi er stadig i en proces, hvor vi lærer hinanden at kende. Der er mennesker fra hele LGBTQI+ spektret. Jeg håber, at gruppen over tid vil vokse sig stor og stærk.

- Jeg har ikke været udsat for noget ubehageligt her i byen, men i et lille lokalsamfund forbliver man bare anonym i den, man nu er. Det ville være rart, hvis flere skilte sig ud og turde være sig selv.

Annemette føler, at hun altid har bevæget sig mod strømmen. I starten var det ikke bevidst.

- Det var ligesom bare de kort, jeg sad med på hånden. Jeg prøvede i mange år at overbevise mig selv om, at jeg nok bare var biseksuel. Det ville måske gøre livet lettere

Annemette ønsker sig, at bånd knyttes på kryds og tværs, så der kan opstå et synligt fællesskab – også udenfor Husets fire røde trygge mure.

- Mest af alt er det et sted, hvor man kan holde en pause fra sin ørkenvandring og sin anonymitet. Et sted, hvor du kan være dig selv uanset, hvem du er, og hvordan du har det.

Ørkenvandringen slutter måske her i byen ved de sydfynske alper og det Sydfynske Øhav. Måske er det her, man ikke længere behøver have flere ansigter med sig. Faaborg-Midtfyn Kommunes slogan er: ”Sammen skaber vi det bedste sted at bo.”

Uanset hvem du er, og hvem du elsker, kunne man tilføje.

Solen falder på den tomme Cappuccinokop. Annemette smiler. Hun har delt ud af noget svært.​

Ønsker du at høre nærmere?​

Vil du høre mere om Huset, er du altid velkommen til at skrive til os.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

HUSET

Færgevej 2, 5600 Faaborg

Klik her for rutevejledning

Kontakt os

Telefon: 62 61 49 02

E-mail: huset-2@c.dk

Følg os på Facebook

Bliv opdateret på vores hverdag i HUSET, på Facebook